Thursday, April 2, 2020

Khasiat Antikanser Dalam Makanan


Makanan dan minuman yang berkhasiat adalah senjata utama mencegah kanser atau barah. Mengikut kajian, satu pertiga daripada penyakit kanser berpunca daripada makanan yang diambil. Justeru pengawalan pemakanan adalah penting untuk mencegah kanser. Antara bahan-bahan antikanser yang terdapat di dalam makanan ialah  antioxidant seperti vitamin C, vitamin E dan selenium. 

Kajian juga menunjukkan mereka yang mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan mempunyai risiko 50% lebih rendah diserang kanser, terutamanya kanser paru-paru, usus besar, esofagus, serviks, mulut, perut, pundi kencing, pankreas dan ovari berbanding mereka yang lain. 

TOMATO - kaya dengan vitamin C, vitamin B, magnesium dan kalsium. Bahan lycopene di dalam tomato berfungsi mencegah kesan negatif radikal bebas ke atas sel-sel di dalam badan, disamping mampu mencegah kanser prostat bagi lelaki dan kanser pankreas secara umumnya. Lycopene juga boleh didapati di dalam tembikai.

SAYUR-SAYURAN HIJAU - Sayuran seperti bayam, daun salad dan kubis ada bahan antikanser seperti beta-carotene, lutein dan asid folik.

BAWANG - Bawang merah dan putih juga mengandungi banyak bahan antikanser. Kajian menunjukan ia mampu mengecutkan ketumbuhan payudara sebanyak 71% dan mampu mencegah kejadian kanser perut dan usus. Bahan yang dikenali sebagai ajoene dalam bawang bertindak sebagai bahan toksik kepada sel-sel kanser, Bawang juga mempunyai bahan sebatian belerang atau sulphur compounds yang mampu meransang sistem pertahanan seseorang.

BUAH SITRUS - Limau, lemon, oren dan seumpamanya mengandungi bahan-bahan antikanser seperti carotenoids dan flavonoids. Juga kaya dengan limonene yang berfungsi merangsang sistem pertahanan badan untuk melawan sel kanser. Buahan seperti ceri dan anggur juga bermanfaat lagi berkhasiat dalam melawan kanser.

SAYUR JENIS KUBIS - Kubis, bunga kubis atau cauliflower dan lobak amat berkhasiat kepada manusia kerana ia mengandungi vitamin B, vitamin C, kalsium, kromium dan serat. 

KACANG SOYA dan produknya seperti tofu dan tempe mempunyai paling kurang 5 bahan sebatian yang berfungsi untuk mencegah kanser. 

SAYURAN JENIS KEKACANG DAN BIJIRIN - Kacang panjang kaya dengan vitamin B, zat besi, potassium dan magnesium. Ia juga mengandungi bahan yang mampu mengurangkan kadar kolesterol dalam badan disamping mencegah kanser. Kekacang dan bijirin secara umumnya mengandungi banyak bahan serat yang bertindak mempercepatkan proses pembuangan bahan-bahan toksik sebelum ia merosakkan sel-sel sistem penghadaman. Ia mampu mencegah kanser pankreas dan perut.

DAUN TEH - Teh hijau adalah lebih berkhasiat daripada teh hitam daripada pelbagai sudut. Teh hijau yang kaya dengan bahan polyphenols memelihara sel-sel di dalam badan daripada bertukar menjadi kanser, disamping mencegah daripada serangan sakit jantung. 

SUSU TANPA LEMAK atau rendah lemak - Lemak tepu yang terdapat dalam susu boleh menyebabkan kanser terutamanya kanser perut, usus besar, mulut, paru-paru, pundi kencing, payu dara dan serviks. Oleh yang demikian pengambilan susu tanpa lemak atau rendah lemak mampu mengatasi perkara ini disebabkan oleh kalsium, riboflavin, vitamin A dan D yang terdapat di dalam susu. 

IKAN SALMON - Salmon, pelata atau mackerel dan sardin mempunyai asid lemak omega-3 yang mampu mencegah seseorang daripada diserang penyakit jantung, radang sendi dan gatal kulit. Kajian juga mendapati asid lemak omega-3 berfungsi sebagai bahan antikanser dalam badan seseorang. 

No comments:

Post a Comment

Ceramah 6/8/2024

 Unsur manusia 1. Jasad - makan baik2. Minum yang halal.  2. Roh - solat 5 waktu 3. Akal - didik akal dengan ilmu manfaat  4. Hati - bahagia...