Satay ini so istimewa. Lain dari yang biasa. Selalu kita makan satay ayam, daging, kambing. Kalau ada pun beza ada satay perut, hati, satay arnab dan RUSA.
Lain jenis lain harganya.
Ini namanya SATAY TULANG MAK DAYANG. Satay ayam yang sizenya agak besar dengan ada tulang2 kecil yang di bakar sekali.
Kalau ada seorang kawan ni kalau dia hadap boleh makan lebih dari 20 cucuk. Merujuk kepada pemilik kedai, sahabat saya ni lah yang sedang memegang rekod makan satay terbanyak dengan sekali hadap. (Nama Dirahsiakan).
Kalau saiz comel macam saya, 5 cucuk sudah memadai untuk kenyang jika dimakan bersama seketul nasi impit, timun dan bawang.
Apa yang istimewa satay tulang ini, isinya banyak. Kuahnya sedap dan Tuan Kedainya sangat peramah. Memang kaki borak.
Harga memang berbaloi. Secucuk RM1.60 sahaja. Pasti puas hati.
Dulu tumpang kedai makanan siam dan pernah diniagakan di Restoran Rezky. Sekarang sudah ada kedai sendiri dan beroperasi di lokasi tidak jauh dari kedai yang dahulu.
Kalau orang luar maybe kena la waze SATAY TULANG MAK DAYANG. sebab kedai dalam kampung. Landmark, nampak masjid Bagan Pinang masuk, dalam 100 meter ada simpang belok kanan. Kedai betul2 lepas masuk simpang sebelah kiri jalan.
Latest menu, selain satay tulang, kedai ini menawarkan menu Nasi Ayam Penyek (boleh tahan kawan dah rasa), roti puri cecah sambal tumis, ada nasi lemak bungkus, nasi ayam dan rojak buah. Owner kedai kata akan tambah menu dari masa ke semasa.
Kalau satay tulang dia memang saya bagi A++ la. Terbaik dan sedap. Kalau yang nak mencuba, saya share kan alamat kedai seperti di bawah:
SATAY TULANG MAK DAYANG
Jalan Pantai, Kampung Bagan Pinang 71000 Port Dickson
Sekian REVIEW KU
No comments:
Post a Comment